“No matter where life takes me, find me with a smile…”

Mac Miller

Hallo,

Ik ben Charline Libbrecht, erkend klinisch psychologe, en ben in 2006 aan de Universiteit van Gent afgestudeerd als Master in de Klinische Psychologie. 

Ik was enige tijd werkzaam in het Onthaalbureau en Het Huis van het Nederlands waarna ik de beslissing nam om in 2008 naar Bosnië en Herzegovina te trekken en er aan de slag te gaan als vrijwilliger binnen een lokaal centrum voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingsproblematieken.

profielfoto

Ik deed er de nodige professionele ervaring op maar ik werd vooral op persoonlijk vlak heel erg geïnspireerd. Hoe kon een bevolking die de verschrikkelijke Balkanoorlog had meegemaakt, mensen die de helft van hun gezin/familie/vriendenkring hadden verloren, mannen die hadden moeten mee strijden, hele gezinnen die hadden moeten vluchten, personen die zo’n trauma hadden meegemaakt, na 12 jaar het leven terug opnemen? Ik mocht een jaar lang tussen de lokale bevolking leven en ervaren wat een fantastische en vooral positieve mensen zij waren. Ondanks de zware en moeilijke levensomstandigheden na een oorlog, waren het vooral de ‘positieve vibes’ die me persoonlijk hebben geïnspireerd: er werd samen gelachen en geweend, er werd samen muziek gespeeld of gedanst, samen gegeten en gedronken,… Het weinige dat mensen soms bezaten, werd gedeeld. De trauma’s en problemen werden niet ontkend of onzichtbaar gemaakt. Integendeel, ze hadden geleerd om er mee om te gaan. 

Binnen de psychologie heet dit veerkracht, ‘resilience’ = het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag en daar misschien zelfs sterker uit te komen. Het gaat niet enkel over ‘terugveren’ naar de oorspronkelijke positie, maar ook om doorgroeivermogen.

Praktijk Vibes - Kravica

Na deze prachtige ervaring ging ik in 2009 aan de slag binnen de forensische sector waar ik te maken heb met een waaier aan psychiatrische en persoonlijkheidsproblematieken, verslavingsproblematieken maar ook personen met angst, stress, depressie,… en komen verschillende levensvragen aan bod. Ik doe deze job tot op heden nog altijd met hart en ziel.

Vanaf januari 2022 ga ik een nieuwe uitdaging aan in bijberoep en wil ik ook mensen in mijn eigen praktijk verder op weg zetten.